74 anys de l’atac a Pearl Harbor

El 7 de desembre de 1941 els avions japonesos van atacar per sorpresa la base naval nord-americana de Pearl Harbor, a l’arxipèlag de les Hawaii. Es marcava així l’expansió global de la Segona Guerra Mundial amb l’entrada del Japó i els Estats Units. L’atac havia estat ideat pel famós almirall Yamamoto, comandant de la flota combinada japonesa. Es pretenia malmetre la flota americana del pacífic, cercant la desmoralització de l’enemic i obtenir via lliure per la conquesta de les colònies del sud-est asiàtic, riques en recursos naturals.

Els japonesos van disposar per l’atac de 408 avions enlairats des de 6 portaavions. Caces Mitsubishi A6M Zero per escolta i metralleig, bombarders en picat Aichi D3A contra objectius terrestres i bombarders Nakajima B5N equipats tants amb bombes com torpedes contra els objectius navals. De fet els torpedes van ser modificats per a funcionat a menys profunditat i permetre el seu ús en les aigües poc profundes de la badia.

Els atacants s’organitzaren en 2 onades, la primera s’enlairà a les 6 del matí dels portaavions, a uns 400 km al nord de l’illa d’Oahu. Arribaren als seus objectius a les 7:48 aconseguint una gran efecte sorpresa, les defenses aèries i avions no estaven en alerta, els vaixells amarrats i bona part del personal encara dormint. Aquest primer atac causà la major part dels danys, sobretot amb l’ús de torpedes contra els cuirassats i la destrucció dels avions estacionats prop de les pistes. La segona onada arribà a les 8:40 i continuà atacant les bases naval i aèries de l’illa. Veient els danys causats múltiples oficial japonesos volien realitzar una tercera onada d’atacs, però l’almirall Nagumo (comandant de la flota de portaavions) no ho va considerar necessari.

Carrier_shokaku
Caça Zero i bombarders en picat Val abans de l’atac a Pearl Harbor

A part dels avions també es va realitzar un atac amb 5 submarins nans Kō-hyōteki tipus A. Aquest foren transportats per submarins més grans, estaven equipats amb 2 torpedes externs i tripulats per 2 mariners. Van tenir una efectivitat molt baixa, essent ràpidament enfonsats i sense causar danys. Un dels seus tripulants va sobreviure i fou detingut.

La destrucció i baixes causades per l’atac japonès foren molt importants: 4 cuirassats i 6 vaixells menors destruïts, 4 cuirassats i 6 altres vaixells danyats; 188 avions destruïts i 159 danyats. 2.400 militars dels Estats Units van morir i prop de 1.200 resultaren ferits. La gran majoria de les baixes es produïren als cuirassats, amb 1.200 morts en l’explosió del magatzem de municions de l’USS Arizona i més de 400 en l’enfonsament de l’USS Oklahoma. En comparació només 64 japonesos van perdre la vida, perden els 5 submarins nans i 29 avions.

Tot i l’èxit de l’atac sorpresa molt analistes el consideren una derrota estratègica i tàctica del japó. A nivell estratègic va unir l’opinió pública dels Estats Units per entrar a la guerra i cercar la victòria contra els països de l’eix. A nivell tàctic no s’aconseguí destruir cap portaavions, que no es trobaven a la base en aquell moment, ni s’atacaren els grans dipòsits de combustible que contenien més d’un milió de tones de fuel. Si aquests hagueren estats destruïts la flota americana no hauria pogut operar-hi a ple rendiment des de 1942 com ho va fer. La seva destrucció hauria creat greus dificultats logístiques que, com a mínim, haurien allargat la guerra.

1136px-USS_West_Virginia;014824
Serveis de rescat auxiliant el cuirassats USS West Virginia danyat en l’atac

Si en voleu saber més us proposem dos llibres de l’autor Mark Stille, publicats per Osprey Publishing:
– The Imperial Japanese Navy in the Pacific War: amb quasi 400 pàgines analitza en detall tots els tipus d’embarcacions emprades pels japonesos durant la Segona Guerra Mundial.
– Tora! Tora! Tora!: Pearl Harbor 1941: 80 pàgines amb múltiples il·lustracions i fotografies. Part de la col·lecció Raid d’Osprey es centra en l’atac sorpresa japonès: planificació, efectius, danys, etc.

Fonts: