75 anys de l’atac a Pearl Harbor

Avui fa 75 de l’atac sorpresa japonès a la base naval estatunidenca de Pearl Harbor a les illes Hawaii. Per això recuperem i ampliem l’article que vam publicar ara fa un any:

El 7 de desembre de 1941 els avions japonesos van atacar per sorpresa la base naval nord-americana de Pearl Harbor, a l’arxipèlag de les Hawaii. Es marcava així l’expansió global de la Segona Guerra Mundial amb l’entrada del Japó i els Estats Units. La política expansionista a la Xina i les illes del Pacífic havien impulsat l’enemistat entre els dos països, exacerbada al seu torn per l’aliança amb les potències de l’Eix. Aquesta aliança entre l’Imperi del Japó i l’Alemanya nazi es va rubricar amb el Pacte Antikomintern, signat el novembre de 1936, i va quedar fixada en el Pacte Tripartit, signat el setembre de 1940, en que ambdós països i Itàlia es comprometien a cooperar militarment.
L’atac sorpresa havia estat ideat per l’almirall Isoroku Yamamoto, comandant de la flota combinada japonesa. Tot i que ell mateix s’havia mostrat contrari a una guerra contra els Estats Units d’Amèrica va obeir les ordres i idear un atac que esperava foc un cop d’efecte. Es pretenia malmetre la flota americana del pacífic, cercant la desmoralització de l’enemic i obtenir via lliure per la conquesta de les colònies del sud-est asiàtic, riques en recursos naturals.

Els japonesos van disposar per l’atac de 408 avions enlairats des de 6 portaavions. Caces Mitsubishi A6M Zero per escolta i metralleig, bombarders en picat Aichi D3A contra objectius terrestres i bombarders Nakajima B5N equipats tants amb bombes com torpedes contra els objectius navals. De fet els torpedes van ser modificats per a funcionat a menys profunditat i permetre el seu ús en les aigües poc profundes de la badia.

Carrier_shokaku
Caça Zero i bombarders en picat Val abans de l’atac a Pearl Harbor

Els atacants s’organitzaren en 2 onades, la primera s’enlairà a les 6 del matí dels portaavions, a uns 400 km al nord de l’illa d’Oahu. Arribaren als seus objectius a les 7:48 aconseguint una gran efecte sorpresa, les defenses aèries i avions no estaven en alerta, els vaixells amarrats i bona part del personal encara dormint. Aquest primer atac causà la major part dels danys, sobretot amb l’ús de torpedes contra els cuirassats i la destrucció dels avions estacionats prop de les pistes. La segona onada arribà a les 8:40 i continuà atacant les bases naval i aèries de l’illa. Veient els danys causats múltiples oficial japonesos volien realitzar una tercera onada d’atacs, però l’almirall Nagumo (comandant de la flota de portaavions) no ho va considerar necessari.

A part dels avions també es va realitzar un atac amb 5 submarins nans Kō-hyōteki tipus A. Cadascun d’aquest fou transportat al seu torn per un submarí oceànic fins a 10 milles de la costa, on començaren a navegar entorn a la 1 de matinada. Alguns foren detectats ràpidament i a les 6:47 el destructor USS Ward en va enfonsar amb els primers trets disparats durant la guerra per una unitat estatunidenca. Aquests petits submarins, amb qualitats marineres precàries, tenien només 2 tripulants i estaven armats amb 2 torpedes. Van tenir una efectivitat molt baixa, essent ràpidament enfonsats i sense causar danys.

Submarí nan japonès encallat a una platja de Hawaii després de l'atac a Pearl Harbor
Submarí nan japonès encallat a una platja de Hawaii després de l’atac a Pearl Harbor

La destrucció i baixes causades per l’atac japonès foren molt importants: 4 cuirassats i 6 vaixells menors destruïts, 4 cuirassats i 6 altres vaixells danyats; 188 avions destruïts i 159 danyats. 2.400 militars dels Estats Units van morir i prop de 1.200 resultaren ferits. La gran majoria de les baixes es produïren als cuirassats, amb 1.200 morts en l’explosió del magatzem de municions de l’USS Arizona i més de 400 en l’enfonsament de l’USS Oklahoma. En comparació només 64 japonesos van perdre la vida, perden els 5 submarins nans i 29 avions.

Tot i l’èxit de l’atac sorpresa molt analistes el consideren una derrota estratègica i tàctica del japó. A nivell estratègic va unir l’opinió pública dels Estats Units per entrar a la guerra i cercar la victòria contra els països de l’eix. A nivell tàctic no s’aconseguí destruir cap portaavions, que no es trobaven a la base en aquell moment, ni s’atacaren els grans dipòsits de combustible que contenien més d’un milió de tones de fuel. Si aquests hagueren estats destruïts la flota americana no hauria pogut operar-hi a ple rendiment des de 1942 com ho va fer. La seva destrucció hauria creat greus dificultats logístiques que, com a mínim, haurien allargat la guerra.

1136px-USS_West_Virginia;014824
Serveis de rescat auxiliant el cuirassats USS West Virginia danyat en l’atac

Avui en dia Pearl Harbor segueix com a important base naval dels Estats Units però també conté monuments i elements en memòria d’aquell fatídic atac. En destaca el memorial USS Arizona un edifici monumental situat sobre el naufragi semi-submergit d’aquest cuirassat. Al seu interior hi ha gravats el noms dels més de 1.100 tripulants que hi van morir durant l’atac. A poca distància hi ha el cuirassat USS Missouri preservat com a vaixell museu a destacar que si firmà la rendició japonesa que marcà el final de la Segona Guerra Mundial.

Cada any el 7 de desembre es commemora l’atac i és habitual l’assistència dels supervivents (aquest any ja només quatre) i els gestos de reconeixement per part de la societat. A molts punts dels país onegen les banderes a mig pal i es celebren diversos actes. Aquest any, en ocasió del 75è aniversari de l’atac, les commemoracions són encara més destacades amb un ressò mediàtic mundial. Un fet molt rellevant serà que aquest any, a finals de desembre, el primer ministre japonès Shinzo Abe visitarà Pearl Harbor. Serà el primer cop que ho faci un primer ministre japonès i suposa un potent gest simbòlic. Aquesta gest segueix a la visita, també la primera després de la guerra, que va realitzar el president dels Estats Units Barack Obama a la ciutat d’Hiroshima.

Vista aèria de l'USS Arizona Memorial, situat sobre el naufragi del cuirassat enfonsat el 7 de desembre de 1941
Vista aèria de l’USS Arizona Memorial, situat sobre el naufragi del cuirassat enfonsat durant l’atac

 

Si voleu saber més sobre l’atac a Pearl Harbor i els motius que el van provocar us proposem dos llibres disponibles a través d’Amazon*:

Tora, tora, toraTora! Tora! Tora!: Pearl Harbor 1941 (Raid): de Mark Stiller, compta amb 80 pàgines i múltiples il·lustracions i fotografies. Part de la col·lecció Raid d’Osprey es centra en l’atac sorpresa japonès: planificació, efectius, danys, etc.

 

Japón 1941Japón 1941. El Camino A La Infamia. Pearl Harbor (Historia): d’Eri Hotta, 400 pàgines. L’autor analitza els dirigents japonesos, basant-se en múltiples documents del moment, i el per què van decidir declarar la guerra als Estats Units d’Amèrica.

* Els enllaços són del programa d’afiliats d’Amazon. Si hi compreu Defensa.Cat rebrà un 5% de comissió que destinarem al manteniment del projecte.

Fonts: