Notícies sobre defensa 16.01

TERRA

Entre el 10 i el 12 de maig es va realitzar a Alemanya la competició Strong Europe Tank Challenge, la primera competició internacional de carros de combat des de 1991. Hi han participat 7 seccions blindades de 6 països de l’OTAN: Alemanya, Dinamarca i Polònia competint amb tancs Leopard 2, Estats Units amb 2 seccions amb M1A2 Abrams, Eslovènia amb M-84 i Itàlia amb els Ariete.

La competició constava de múltiples proves incloent identificació d’amics / enemics, punteria, orientació, remolcament d’un carro de combat danyat, atenció a un ferit, etc. Posant l’èmfasi en el treball en equip i el conjunt ampli d’habilitats necessàries en operacions amb blindats. La secció Alemanya va quedar en primer lloc, seguida de Dinamarca i Polònia, totes nacions que operen el carro de combat Leopard 2.

Font: Defense-blog.com, 14 de maig de 2016: Germany Claims Trophy in Strong Europe Tank Challenge

AIRE

El 18 de maig Saab va presentar en públic el seu nou avió de combat Gripen E. Aquesta és la darrera evolució del caça suec i incorpora nombroses millores: motor F414 més potent, tren d’aterratge modificant que permet més capacitat de combustible i armes, radar AESA, FLIR, construcció millorada, aviònica avançada, etc.

Per ara aquest model ha estat encarregat per Suècia i Brasil. També competeix per equipar forces aèries de múltiples països com Finlàndia o Suïssa. En comparació amb altres models d’avions de combat Saab emfatitza l’economia del seu manteniment i operació, amb capacitat per operar en condicions més espartanes tot mantenint bona part de les capacitats d’altres dissenys més pesats.

GripenE_Saab1Font: AINonline.com, 19 de maig de 2016, Saab Rolls Out New Gripen-E Fighter

MAR

Ens fem ressò del vídeo publicat pel portal Navy Recognition cobrint la fira i congrés Sea-Air-Space, la més important del sector naval militar als Estats Units d’Amèrica. En el vídeo del primer dia es fan ressò dels desenvolupament en míssils antivaixells: Raytheon Tomahawk, Kongsberg NSM, Lockheed Martin LRASM, Boeing Harpoon ER. També comenten els projectils d’hipervelocitat de BAE i un radar remolcat lleuger.

Aquests sistemes d’armament i/o sensors es destaquen en el marc de la “letalitat distribuïda”, estratègia propugnada per la US Navy per augmentar les seves capacitats. Així es pretén augmentar el nombre d’armes i sensors en vaixells auxiliars o escassament armats com els d’assalt amfibi, aprovisionament, de combat litoral, etc.

Font: Navy Recognition, 17 de maig de 2016: Sea Air Space 2016 Day 1 Video – Distributed Lethality

INTEL / CIBER

En un aparent esforç per millorar la seva transparència i imatge pública el GCHQ, Government Communications Headquarters, del Regne Unit ha obert el seu compte de Twitter. Aquesta agència governamental s’ocupa d’intel·ligència de senyals, tot cercant i contrastant informació sobre riscos, persones, objectius, etc. per al govern i forces armades.

El GCHQ ha estat al centre de la polèmica per la campanya de vigilància massiva en connivència amb l’NSA i altres agències d’intel·ligència. Aquesta va ser exposada, entre d’altres, pels documents filtrats per Edward Snowden.

Font: The Guardian, 16 de maig de 2016: ‘Hello, world’: GCHQ joins Twitter