Eurosatory 2016

Aquesta setmana s’ha realitzat a París la mostra de defensa i seguretat Eurosatory, una de les més grans i importants del món. Aquest any ha comptat amb més de 1.500 expositors de 56 països, 55.000 visitants i delegacions oficials de 94 països (incloent 13 ministres de defensa). Aquesta fira, centrada en els sistemes i armaments terrestres, ha anat evolucionat per englobar també els àmbits de la seguretat, ciberseguretat i drons/robòtica.

Els orígens de la mostra es remunten a una exhibició d’equipament militar que feia l’exèrcit francès a la base militar de Satory, prop de Versalles. L’any 1967 esdevé una mostra bianual organitzada per la DGA (L’Agència Francesa d’Adquisicions militars) i el 1992, ja privatitzada l’organització, adopta el nom d’Eurosatory tot incorporant expositors d’arreu del món i eixamplant l’espectre de temàtiques, companyies i conferències en relació a la mostra.

Tot seguit us resumim algunes de les novetats destacades d’aquesta edició:

MMP: nou míssil antitancs europeu

On location a photography a Selles Saint Denis

Imatge de producció del nou míssil MMP (MBDA)

MBDA ha presentat a Eurosatory 2016 la producció en sèrie del míssil antitancs MMP i la seva integració en múltiples plataformes. MMP és un acrònim en francès de Missile Moyenne Portée, o míssil de mitjà abast portàtil, i és un míssil antitancs amb un abast de 4 km, càrrega explosiva en tàndem i cercador de doble càmera (infraroja i de dia). Compta amb dos modes de tir, un d’autònom i un altre amb guiatge per cable de fibra òptica des del llançador. Aquest darrer permet mantenir el control per part del soldat, tant per garantir que l’objectiu és enemic com per abatre objectius fora de la línia de visió. El míssil, contingut en un tub de 14 cm de diàmetre i 130 de longitud, té un pes de 15 kg i serà emprat tant per la infanteria com integrat en vehicles. Suposa una alternativa tant als míssils Javelin estatunidencs com als Spike israelians (ambdós emprats pers forces armades de països europeus) i entrarà en servei amb l’Armée de Terre a partir de 2017.

Font: MBDA

Griffon: la muntura de la infantaria francesa

El ministeri de defensa francès ha presentat el transport blindat 6×6 Griffon, part del programa Scorpion de modernització de l’exèrcit de terra. Aquest transport blindat serà emprat per bona part de les unitats d’infanteria del país en substitució dels 4×4 VAB, que van entrar en servi a finals de la dècada del 70. En una primera fase es preveu que se’n produiran 780 en 4 versions: de transport de tropes, d’evacuació mèdica, de comandament i d’observació d’artilleria. Aniran equipats amb sistemes de comunicació avançats, una sistema d’armament remot (armat amb una metralladora o llançagranades), a més d’un elevat grau de protecció contra explosius i bales de petit calibre. La versió de transport de tropes mostrada té capacitat per a 8 soldats equipats més la tripulació de 3, amb un pes d’entre 20 i 24 tones (en funció del blindatge i versió).

Fonts: Defense Industry Daily, Army Recognition i vídeo de Jane’s.

Calibre de 130 mm: el canó del Leopard 3

Rheinmetall 130mm L/51 breech

Recambra del nou canó d’ànima llisa. Foto de Noam Eshel, Defense-Update.

Rheinmetall ha presentat el nou canó de calibre 130 mm i L/51, destinat a equipar la nova generació de carros de combat. Reconeguda pels seus tancs Leopard i canons d’ànima llisa de calibre 120 mm, l’empresa alemanya mostra aquest nou disseny de major potència. Tindria un pes total d’uns 3.000 kg i obligaria a redissenyar les torretes existents (probablement amb l’ús de carregadors automàtics). És molt probable que sigui l’armament principal de la nova generació de carros de combat, pels quals ha començat un fase de disseny previ conjunt entre França i Alemanya. Tot i l’augment moderat de calibre la major longitud de les municions i noves composicions de la càrrega propulsora permetrien una potència notablement més alta. Per ara s’estan desenvolupament dos tipus de projectil: APFSDS (subcalibrat antiblindatge) i explosiu amb detonació per impacte o a l’aire en un punt predefinit.

Fonts: Rheinmetall, Jane’s 360.

Ground Master 60: radar tàctic de la defensa antiaèria

Thales Group ha presentat el seu radar Ground Master 60, la versió més petita dins la seva gamma de radars per a la detecció i defensa antiaèria. En un sol mòdul integra l’antena i electrònica del radar (de tipus AESA), així com un generador elèctric i els sistemes de refrigeració i comunicació necessaris. En destaca la seva capacitat d’operar amb el vehicle en moviment, fent-lo especialment útil en el rol de la defensa antiaèria. Tot en un pes entorn a les 3,5 tones i unes dimensions exteriors d’un contenidor ISO de 10 peus (l’antena es pot replegar). Això permet el seu funcionament autònom i el seu ús en gran varietat de plataformes (fins i tot 4×4 militars) així com el seu transport aeri a punts remots. Té un abast de fins a 80 km per detectar aeronaus però també es capaç de detectar objectes més petits com ara drons, així com coets i projectils d’artilleria. Això el fa molt flexible, permetent el seu ús tant en bateries antiaèries, com a radar de vigilància en punts remots, per a la defensa de bases o en el rol contra-bateria d’artilleria.

Font: Thales

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

fourteen − two =