70 anys del final de la Segona Guerra Mundial

El dia 2 de setembre de fa 1945, fa 70 anys, les autoritats japoneses signaven la rendició incondicional, acceptant la declaració de Potsdam i marcant el final de la Segona Guerra Mundial. La rendició es va firmar a la coberta del cuirassat USS Missouri a la badia de Tòquio. Per part aliada van firmar el general Douglas MacArthur, comandant suprem de les forces aliades, i 9 representats aliats més. Per part japonesa firmaren els documents de rendició el ministre d’afers estrangers Mamoru Shigemitsu en representació del govern japonès i el general Yoshijirō Umezu en representació de les forces armades.

De fet la rendició ja l’havia declarat el propi emperador Hirohito el 15 d’agost. En el discurs radiofònic conegut com Gyokuon-hōsō (el discurs de la veu joia) l’emperador acceptava la rendició incondicional imposada pels aliats i acordada a la cimera de Postdam. Cal recordar que la rendició del Japó es precipità pel llançament de les bombes nuclears a Hiroshima i Nagaski (el 6 i el 9 d’agost respectivament) i per l’atac de les tropes soviètiques que començà també el 9 d’agost. El mateix dia 9 d’agost el consell de govern va recomanar acceptació la rendició. Això va provocar agitació a parts dels dirigents de l’exèrcit, que volien continuar amb la lluita armada, fins al punt d’intentar un cop d’estat la nit del 14 al 15 d’agost. Conegut com l’accident de Kyūjō el cop d’estat no va reeixir i l’emperador va acceptar la rendició.

Tot i que Defensa.Cat es centra en notícies sobre defensa recents i rellevants per a Catalunya creiem que també cal ressenyar la història militar. Estem valorant fer articles sobre conflictes militars del segle XX i d’altres històrics a Catalunya. Quines guerres o fets històrics creieu més rellevants per a Catalunya i el món? En quins aspectes us agradaria que ens centréssim?

USS_Missouri_Tokyo_BayFotografia de Ted H. Lambert feta des d’un bombarder B-29 Superfotress mentre sobrevolava l’USS Missouri mentre es signava la rendició.

Fonts: