Fira DSEI 2015

Del 15 al 18 de setembre es celebra a Londres la fira de defensa i seguretat DSEI (Defence Security and Equipment International), la més gran d’aquest tipus arreu del món amb una freqüència bianual i un total de 1.500 expositors de 121 països aquest 2015. El món de l’equipament de defensa i la seguretat no es diferencia tant d’altres sectors econòmics,  comptant amb diverses fires internacionals i nacionals, on assisteixen representants de les empreses productores i els potencials compradors. Si realitzen anuncis de nous productes, conferències sobre temes afins i múltiples contactes i vendes. No estem parlant només de les grans empreses armamentístiques, ja que hi tenen cabuda els subministradors de productes electrònics, equipament auxiliar, consultories, etc.

El nombre de productes i serveis exposats és immens però podem remarcar certes tendències. Així ha augmentat la preocupació i propostes en relació a la ciber-seguretat. Per altra banda continuen l’expansió de la fira en relació als àmbits de la medicina i seguretat, com per exemple per al tractament d’epidèmies o el control fronterer. Un altre aspecte interessant a destacar és el sorgiment d’empreses productores de vehicles i armes en països en desenvolupament, que anteriorment solien ser importadors nets d’aquests productes.

A Defensa.Cat volem destacar una sèrie d’opcions que creiem caldrà avaluar per equipar a les futures Forces de Defensa de Catalunya:

  • Sistema antiaeri CAMM (Common Anti-air Modular Missile): impulsat des del Regne Unit i produït per MBDA. Es tracta d’emprar un sol model de míssil antiaeri tant per a plataformes terrestres com navals així com compartir la majoria de components amb un míssil aire-aire (l’ASRAAM actualment en servei). A part d’aquest factor de comunalitat el més interessant és el seu sistema de llançament suau, on el míssil és llançat fora del contenidor per un sistema d’aire comprimit i no s’encén el motor coet fins que està a certa distància del vehicle. En el cas de vaixells això permet instal·lacions més flexibles, lleugers i econòmiques. Precisament al DSEI 2015 s’ha presentat un llançador específic de l’estatunidenca Lockheed Martin, anomenat ExLS i que conté 3 cèl·lules amb capacitat per a cada 4 míssils cadascuna, amb un total de 12. Un sistema de defensa antiaèria com aquest seria interessant per equipar futures corbetes o fragates, i ja ha estat seleccionat pel Regne Unit, Brasil i Nova Zelanda.

  • Canó sense retrocés Carl Gustav M4: arma de suport a infanteria de la sueca Saab, dissenyada originalment el 1948 i emprada per un gran nombre de forces armades. És un petit canó sense retrocés, amb capacitat per a disparar diversos tipus de projectils, especialment antitancs o explosius. Amb una reducció de 10 a 6,7 kg i millor ergonomia i seguretat suposa una evolució important respecte la versió M3. Altres millores destacables són la capacitat de transportar l’arma carregada i l’ús de mires intel·ligents per a designar la distància d’explosió de la munició.

  • Sistema aeri no tripulat Watchkeeper X: és una nova versió del vehicle aeri no tripulat tàctic emprat actualment pel Regne Unit. És un UAV d’abast mitjà, propulsat per hèlix i amb ala recta, compta amb capacitat per portar sensors òptics i de radar. El disseny original és de l’empresa israeliana Elbit i la britànica Thales UK l’ha modificat i fabricat. El Whatchkeeper X ofereix major flexibilitat, permetent adaptar-se als requeriments diversos amb múltiples opcions. Així ofereix un producte de baix risc però que alhora pot incorporar tecnologia de proveïdors locals. Actualment França i Polònia estan valorant si adquireixen aquesta nova versió.

Fonts:

  • Imatge de capçalera: CeeGee a Wikimedia Commons
  • Vídeos de Navy Recognition, Saab i British Defence News, respectivament.
  • Novetats i notícies de la fira a www.janes.com/DSEI

 

Un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

three × 3 =