Bombardeig de l’hospital de MSF

Aquest dissabte 2 d’octubre l’hospital de Metges Sense Fronteres a Kunduz, Afganistan, ha estat bombardejat provocant 22 víctimes mortals, 12 d’elles personal mèdic, i 34 ferits de diversa consideració. Resulta un fet gravíssim ja que el bombardeig provenia, segons sembla, d’unitats dels Estats Units i no de les tropes talibanes. L’atac s’ha produït en el marc d’una operació de l’exèrcit afganès contra els talibans que van conquerir la ciutat el passat 28 de setembre, alliberant centenars de presos del seu bàndol i causant estralls a la ciutat. Aquest fet demostra la debilitat del govern i forces armades afganeses i estan forçant als Estats Units i altres països presents a la zona replantejar-se la retirada de tropes ja iniciada. Dimecres l’exèrcit afganès va recuperar el centre de la ciutat, però durant tota la setmana s’han produït intensos combats als afores amb els talibans. Donant suport a l’operació hi ha aeronaus de la força aèria dels Estats Units, autores suposadament de l’atac a l’hospital de Metges Sense Fronteres. Encara queden molts aspectes per aclarir però aquest bombardeig suposa un error inexcusable amb greus repercussions.

Captura_hospital
Imatge de satèl·lit de Kunduz amb l’hospital de MSF al centre

L’hospital es troba situat en un recinte tancat de 5 hectàrees als sud-est de la ciutat. És molt poc probable que un objectiu tant gran com aquest quedi afectat per danys col·laterals tal com han defensat inicialment portaveus militars americans. De fet autoritats afganeses han justificat l’atac declarant que hi havia talibans armats dins del recinte. En tot cas si es confirma que el bombardeig ha estat realitzat per avions de la força aèria dels Estats Units, amb els sensors i armes de precisió de què disposen, sembla evident que si l’hospital va ser impactat és perquè s’havia designat com a objectiu i s’havia donat llum verda a l’atac. Diversos testimonis descriuen que després del primer impacte d’una bomba a l’hospital es va sentir el soroll de l’avió orbitant el sector mentre l’atac es repetia cada 15 minuts, impactant reiteradament i amb precisió contra l’edifici principal.

https://youtu.be/bIMjUVWQqzw
I això ens porta a l’aspecte més greu, la posició de l’hospital era coneguda per les autoritats Afganeses i el comandament militar dels Estats Units, havent-los-hi transmès les coordenades Metges Sense Fronteres com fa habitualment en països amb conflictes armats. És doncs un error inexplicable per part dels serveis d’intel·ligència militar dels Estats Units, que haurien d’haver designat l’àrea de l’hospital fora dels límits de qualsevol atac. El reconeixement i recopilació de dades sobre els objectius són clau en qualsevol operació militar. I els serveis d’intel·ligència, imprescindibles en les forces de defensa, són els que han de proveir d’aquesta informació als comandaments. Tan sols com a exemple recent avions de l’Armée de l’Air francesa han passat 2 setmanes fent vols de reconeixement a Síria abans de començar el primer atac.

MSF153448_Medium
Fotografia dels desperfectes causats per l’atac

L’atac s’ha produït de matinada entre les 2:08 i les 3:15, amb atacs reiterats cada 15 minuts aproximadament, entre els quals testimonis han sentit un avió o avions orbitant sobre la zona de l’hospital. Els danys observats provenen de diversos impactes amb poca càrrega explosiva, ja que observem obertures trencades i objectes cremats, però no semblen correspondre a bombes aire-terra ja que s’observarien danys majors. Per aquests indicis és probable que l’avió implicat en l’atac fos un avió artiller AC-130 Spectre, derivat del conegut transport C-130 Hercules. Aquest avió s’ha usat en missions de suport proper a les tropes d’infanteria a l’Afganistan i compta (en la versió operativa més recent) amb un canó de calibre 105 mm, 1 canó automàtic de calibre 40 mm i un canó automàtic tipus Gatling de calibre 25 mm.

AC-130H_Spectre
Avió artiller AC-130H llançant bengales i contramesures tèrmiques.

Davant de les evidències a Defensa.Cat ens sumem a la demanda d’una investigació a fons i transparent per tal de buscar-ne els responsables. Ens trobem davant d’un fet gravíssim que, si es confirma que l’atac era deliberat constitueix un crim de guerra segons la legislació internacional. Així mateix reiterem la nostra visió d’unes forces armades implicades en missions de manteniment de la pau i que ofereixen suport i col·laboració amb les organitzacions no governamentals. Cal que garanteixen la seva seguretat i en facilitin el treball tan com sigui possible. Aquest és el model que volem per a les forces de defensa de Catalunya, aprofitant la intensa activitat i expertesa en l’àmbit de la cooperació existent al nostre país. Cooperació i defensa no han de ser antònims, sinó peces importants d’un futur amb menys conflictes, més seguretat i major benestar per a tots.

Fonts: