Notícies sobre defensa 17.02

Nova entrega del nostre resum mensual de notícies sobre defensa i seguretat. En primer lloc destaquem la decisió del govern suec de reintroduir el servei militar en el marc del reforçament de les seves forces armades. En segon lloc la selecció de l’helicòpter H160 com a futur helicòpter polivalent de les forces armades franceses. Una altra notícia recent de selecció de vehicles/armes militars la protagonitza Dinamarca, que adquirirà artilleria autopropulsada Caesar en versió 8×8. Finalment destaquem la publicació de “Política de Defensa i Estat Propi” un llibre molt interessant i  necessari que aporta diverses visions, dades i propostes sobre la política de defensa que hauria d’assumir la República de Catalunya com a estat independent en el marc europeu.

Suècia reintrodueix el servei militar

El govern de Suècia, una coalició de social-demòcrates i verds, ha anunciat la reintroducció del servei militar a partir del 2018, després que fos retirat per un govern de centre-dreta el 2010. Aquesta decisió s’emmarca en un reforç general de les forces de defensa de suècia, després d’uns anys de disminució d’efectius i pressupost. En el seu pla de defensa 2016-2020 preveuen augmentar un 11% el pressupost de defensa (2,2% en els propers 5 anys) tot modernitzant l’equipament alhora que se’n reforça el personal.

Cal remarcar que s’implementarà el model noruec de servei militar, amb igualtat plena en responsabilitat entre homes i dones i on només una petita proporció de la població elegible acaba realitzant el servei militar. Aquest model sumat a un ampli suport de la societat i motivació per part de molts joves fa que el servei militar acabi essent una opció voluntària. En concret es preveu enviar informació i entrevistes a tots els 100.000 joves nascuts els anys 1999 i 2000. D’aquests entraran en la fase de selecció uns 13.000 i uns 4.000 realitzaran el servei militar cada any.

Fonts: Ministeri de Defensa de Suècia, Defense News, The Local

França Selecciona l’Airbus Helicopters H160

La setmana passada el ministre de defensa francès va anunciar que l’helicòpter d’Airbus H160, actualment en desenvolupament, seria la base pel nou helicòpter militar HIL (Hélicoptère Interarmées Léger). Es tracta d’un disseny amb un pes màxim a l’envol d’entre 5,5 i 6 tones, capacitat per a 12 passatgers i velocitat de creuer de 160 nusos. Característiques que l’enfronten directament al popular l’AW139 ja ens servei amb molts operadors civils i forces armades d’arreu del món. Airbus Helicopters assegura que l’H160 serà més eficient gràcies a la incorporació d’innovacions com ara les pales amb extrem corbat Blue Edge, rotor de cua tipus Fenestron inclinat, motors de nou disseny, etc.

La DGA francesa adquirirà entre 160 i 190 helicòpters HIL per a substituir a 6 dissenys lleugers i mitjans actualment en servei a l’exèrcit, forces aèries i marina franceses: Panther, Dauphin, Alouette III, Fennec i Gazelle. Es preu que les entregues s’inicien el 2024 i les primeres unitats estiguin plenament operatives el 2028. Emprar diverses variants del mateix disseny permetrà reduir els costos de manteniment i entrenament. Així mateix serà interessant veure els sensors i armament que s’integren tant en la versió armada per a les forces terrestres com en la versió naval, hereva del Dauphin.

Fonts: Airbus Helicopters, Flight Global, Defens’Aero

Dinamarca renova la seva artilleria

L’exèrcit danès ha anunciat la selecció del disseny francès CAESAR 8×8 com a nova artilleria autopropulsada del país. En concret s’adquiriran 15 vehicles amb opció a 6 més per a substituir als 32 M109 actualment en servei. La selecció ha prioritzat una plataforma amb propulsió a rodes com el CAESAR, un pas lògic després de seleccionar els vehicles blindats 8×8 Piranha 5 per a la seva infanteria.

Les Forces Armades de Dinamarca seran el primers usuaris de la versió “pesant” basada en un camió tot terreny Tatra T-815 8×8 amb un pes total de 30 tones. Respecte a la versió original 6×6 aquesta compta amb el mateix canó, de calibre 155/52 mm amb un abast màxim d’uns 40 km, afegeix una major capacitat de munició, amb 30 obusos en comptes de 16, i un nou sistema de càrrega automàtica reduint la necessitat de personal i garantit una millor cadència de foc.

A part dels nous obusos autopropulsats l’exèrcit danès també ha anunciat l’adquisició de 15 morters automatitzats CARDOM de calibre 120 mm. Aquest disseny, de la companyia israeliana Soltam, serà incorporat als vehicles blindats Piranha 5. Finalment l’Organització Danesa de Material i Logística ha anunciat l’acord marc amb Scania per adquirir fins a 300 camions (2/3 en configuració militar) durant els propers 7 anys.

Fonts: Nexter, Ministeri de Defensa de Dinamarca, CAESAR 8×8 i l’artilleria catalana

 

Política de Defensa i Estat Propi, publicació clau per a un debat necessari

L’Editorial Base ha publicat aquest febrer el llibre “Política de Defensa i Estat Propi” detallant diversos aspectes i propostes sobre la política de defensa que hauria d’endegar Catalunya com a estat independent. Un total de 12 autors analitzen la política de defensa des d’àmbits tant diferents com l’econòmic, legal, diplomàtic, històric, estratègic i organitzatiu.

És una publicació necessària en aquest difícil debat, fins ara temeràriament ignorant per la majoria de polítics i mitjans de comunicació. Sens dubte serà la societat qui democràticament decidirà el camí a emprendre en el procés constituent però el cert és que avui en dia no es té la informació necessària. Però això les aportacions d’aquest llibres són molt benvingudes. Esperem que més gent vulgui conèixer i debatre en l’àmbit de la seguretat i la defensa.

Aquesta setmana es va realitzar la primera presentació del llibre i se’n realitzaran d’altres properament. Per part nostre hi dedicarem una cobertura en detall, publicant una extensa ressenya, entrevistes amb alguns dels seus autors i regalant-ne un exemplar en el marc d’un concurs d’articles sobre defensa. En trobareu articles i més detalls a partir de la setmana vinent.

Fonts: Editorial Base, debat al Més 324