Notícies sobre defensa 19.01

26 de gener: diada del soldat català

Aquest dissabte 26 de gener es va celebrar la diada del soldat català, per tal d’honorar als combatents catalans. La data commemora la victòria de la batalla de Montjuïc de 1641, durant la Guerra dels Segadors, en la qual tropes catalanes i franceses van vèncer l’exèrcit de Felip IV que pretenia conquerir la ciutat de Barcelona. L’acte al fossat de Sant Helena ha estat organitzat per la Societat d’Estudis Militars i ha comptat amb la participació d’entitats de recreació històrica militar com els Miquelets de Catalunya i el Regiment Pirinenc Número 1.

Aquesta iniciativa pretén ser un acte reivindicatiu sobre la memòria i reconeixement als veterans i combatents morts en els diversos conflictes bèl·lics de la nostra història. Arreu del món trobem celebracions semblants amb el nom de dia dels veterans, del record, dels herois, etc. A destacar per exemple les importants celebracions de l’11 de novembre passat, coincidint amb el centenari del l’armistici que posà fi a la Primera Guerra Mundial.

Fonts: Societat d’Estudis Militars, VilaWeb

Fotografia: Wikimedia, CC-BY Alberto-g-rovi

Nou avió cisterna pels Estats Units

KC-64A Pegasus durant un vol de proves. Boeing.

Aquest mes Boeing ha entregat a les Forces Aèries dels Estats Units els primer avions cisterna i de transport KC-46A. Aquest nou disseny es basa en l’avió comercial Boeing 767 àmpliament modificat, amb capacitat d’abastir en vol de combustible a d’altres avions així com transportar passatgers i càrrega pesant i de gran volum. Aquest disseny va ser seleccionat l’any 2008 tot derrotant, amb polèmica, al disseny europeu Airbus A330 MRTT. Tot i això ha estat un programa plagat de problemes, portant a sobrecostos i a un greu retard de 3 anys. Per posar-hi remei Boeing pretén entregar ràpidament els 52 KC-46A Pegasus contractats, amb expectativa d’ampliar-ne el nombre fins a 179.

Cal remarcar la magnitud de la flota d’avions de transport i abastament amb què compten els Estats Units. Opera amb uns 500 avions cisterna, el 76% de tots els que estan en servei al món, permeten donar suport al desplegament global de les forces armades estatunidenques. Però molts d’aquests aparells porten dècades de servei, comportant dificultats creixents pel seu manteniment i operativitat. D’aquí la urgència de la seva substitució per avions més capaços i moderns.

Font: Flight Global, World Air Forces 2019

Rheinmetall entra al mercat britànic de blindats

Transport blindat de personal Boxer. Rheinmetall.

L’empresa alemanya Rheinmetall ha adquirit un 55% de la divisió de vehicles militars terrestres de la britànica BAE. Així esdevé l’empresa més important del sector a tot Europa, per davant de la francesa Nexter i l’alemanya KWM (la qual els mitjans també situen com a futura adquisició per part de Rheinmetall). Això suposa un pas clar cap a la consolidació del sector de defensa terrestre europeu, en un moment en què moltes forces armades aborden la substitució bona part dels seus vehicles i sistemes d’armes, molt d’ells dissenyats i produïts durant la Guerra Freda. Un exemple destacat n’és el projecte acordat entre Alemanya i França pel disseny i producció d’un nou tanc europeu per a substituir els Leopard 2 i Leclerc.

En l’àmbit britànic aquesta adquisició s’esdevé poc després de la selecció del blindat propulsat per rodes Boxer, produït per Rheinmetall. Es preveu l’adquisició d’entre 400 i 600 vehicles en 4 versions diferents amb un cost de 4.400 milions de lliures. També es troba en fase d’estudi el programa de modernització dels tancs Challenger II, en el qual teòricament competien Rheinmetall i BAE. Després de l’adquisició sembla clar que el disseny proposat per Rheinmetall serà el guanyador. Aquest inclou una torreta completament nova amb el canó Rheinmetall 120 / L55, el qual ja equipa als tancs Leopard 2.

Fonts: Defense News, BBC, Janes