Notícies sobre defensa 16.02

Societat i forces armades igualitàries

Aquest estiu Noruega ha implementat el reclutament militar obligatori en condicions d’igualtat de gènere. Aproximadament un 30% dels reclutes d’aquest any (nascuts el 1997) seran dones. Cada any les forces de defensa només accepten de 8.000 a 10.000 joves, dels 60.000 possibles, això permet que només els més motivats per a fer-ho hi accedeixin. De fet és vist com una oportunitat per a independitzar-se, guanyar competències i és quelcom molt valorat al mercat de treball. Noruega és el primer país europeu en implementar aquesta pràctica, que es va aprovar l’any 2013 amb un 94% del vots del parlament.

Anette Ask, Forsvaret

Fonts: Forsvaret, Straits Times, Norway.org.uk

Turquia entra a la guerra civil de Síria

El 24 d’agost l’exèrcit turc començava l’operació “Escut de l’Èufrates” creuant la frontera a Jarablus i envaint part del territori Sirià. Amb el pretès objectiu de lluitar contra l’estat islàmic les tropes turques van conquerir la zona sense oposició evident. Aquest pas suposa un canvi important en la guerra civil siriana, amb les forces armades turques intercedint directament a favor de part de faccions “rebels” sirianes i tallant l’avenç de les tropes kurdes i els seus aliats. Aquest mateix 2 de setembre han obert un nou front per ocupar Al-Rai, a l’oest de la primera incursió. La guerra civil siriana és un conflicte armat de gran complexitat amb factors ètnics i religiosos en pugna. A més les grans potències del pròxim orient, Rússia, diversos països occidentals i ara Turquia intercedeixen a favor d’uns i altres. Per a la comprensió dels diversos esdeveniments resulten de gran ajuda mapes i informes que realitzen institucions com l’ISW (Institute for the Study of War) i analistes diversos que aprofiten la informació lliure disponible a les xarxes.

Institute for the Study of WarFonts: Institute for the Study of War, Vilaweb

C-130 Hercules, des de 1956

Aquest agost l’USAF i Lockheed Martin han signat un contracte per a la producció de fins a 100 C-130 Hercules durant els propers 5 anys. Aquest conegut avió de transport militar ja porta 60 anys en producció, amb més de 2.500 exemplars entregats. És conegut per la seva versatilitat com a transport tàctic i també compta amb versions especialitzades de suport aeri proper, abastament en vol, guerra electrònica, rescat, etc. La darrera variant C-130J Super Hercules incorpora importants millores de prestacions amb nous motors i hèlices així com aviònica moderna. Aquesta versió és emprada per 16 forces armades diferents i, segons el darrer contracte, té un cost de producció d’entre 80 i 85 milions de dòlars.

c130jFonts: Lockheed Martin, Flight Global

El doble de míssils el doble de lluny

Raytheon ha guanyat un contracte pel desenvolupament d’un nou míssil per equipar l’artilleria de coets de l’exèrcit dels Estats Units. El nou disseny substituirà al míssil ATACMS dissenyat el 1986 i amb un abast màxim de 300 km. Tot i això mantindrà les mateixes plataformes de llançament, MLRS i HIMARS, gràcies a l’ús de contenidors modulars per transportar i disparar la munició. Gràcies a un diàmetre menor es podran encabir 2 míssils per cada mòdul (en comptes d’1 sol míssil ATACMS o de 6 coets de calibre 227 mm). Seran míssils amb un sistema de guiatge inercial/GPS, un abast ampliat d’entre 300 i 500 km i una càrrega explosiva amb capacitat per causar danys a una àrea àmplia. Això s’aconseguirà sense necessitat d’emprar submunicions amb el perill de no detonació i danys posteriors que comporten.

overmatch_body_img02Fonts: Raytheon, Precision Fires Rocket and Missile Systems