PERM, granada de morter guiada

El Cos de Marines dels Estats Units ha seleccionat a Raytheon per subministrar noves granades de morter amb guiatge per GPS. El contracte té una duració de 5 anys i un valor inicial de 98 milions de dòlars, que inclou la certificació, documentació i primeres sèries de producció. Es preveu que la nova munició entri en servei el 2018, oferint grans millores en abast i precisió respecte les granades de morter convencionals.

El disseny seleccionat és per l’ús en morters d’ànima ratllada M327 Expeditionary Fire Support System de calibre 120 mm. Tot i que l’empresa líder es la nord-americana Raytheon la tecnologia de guiatge emprada és de la israeliana IMI i entorn al 40% dels components es fabricaran en aquest país. El sistema de guiatge s’anomena “Pure Heart” i compta amb 4 aletes de guiatge (escamotades abans del tir), i un nucli de processament que ajusta la trajectòria segons les dades de posició d’un receptor GPS. El projectil compta també amb aletes extensibles a la base que n’augmenten la sustentació i abast màxim.

La granada de morter PERM duplica l’abast màxim respecte la munició convencional de 8 a 16 km, entrant de ple en el rang dels obusos d’artilleria de calibre 105 mm.  Així mateix es garanteix un error circular probable de 10 m, reduint en gran mesura la dispersió pròpia dels morters especialment quan disparen al màxim abast. Això suposa un gran avantatge,  permetent aconseguir els mateixos resultats amb menys granades i disminuint els possibles danys col·laterals. En futures versions es preveu afegir l’opció de guiatge làser semi-actiu que permetria impactar objectius en moviment.
'All_night_Alpha',_Alpha_Battery,_1st_Battalion,_12th_Marine_Regiment_fires_120_mm_mortar_system_130221-M-NG901-002

El morter M327 EFSS és de fet una versió del morter francès MO 120 RT, dissenyat per la companyia Thomson-Brandt i en producció des de 1980. Es troba en servei en més de 20 països i s’ha produït sota llicència a Alemanya, Països Baixos, Turquia i Japó. Es caracteritza per tenir ànima ratllada, en comptes de l’habitual llisa en morters, permetent una major precisió i abast. El calibre “pesat” de 120 mm està substituint en diversos exèrcits l’estès calibre de 82 mm, permet una major càrrega útil (4 vegades més) per a tot tipus de municions: alt explosiu, anti-tanc, fum, il·luminació, etc.

La versió que mostrem a les imatges té un pes d’uns 600 kg, canó de 2’8 m de longitud i capacitat de tir sostingut de 6 granades per minut. Compta amb placa de base i carruatge integral amb dues rodes, està servida per 4-6 artillers i requereix un vehicle pel seu remolc. També existeix una versió avançada 2R2M dissenyada per a ser instal·lada en vehicles com a artilleria autopropulsada. Compta amb  amb càrrega posterior, mecanismes anti-retrocés i orientació automàtica. Un disseny semblant i reeixit, però sense carregador automàtic, és l’israelià CARDOM.

La gran capacitat de tir indirecte dels morters és molt útil pel suport proper a les forces terrestres, especialment en entorns amb edificacions i muntanyosos. Així mateix són sistemes més lleugers, econòmics i fàcils d’utilitzar que els obusos d’artilleria convencional. La major simplicitat d’entrenament i logística seria molt important de cara a formar noves unitats des de zero. Facilitant l’adquisició d’experiència tècnica i tàctica per migrar més endavant, si s’escau, a sistemes més complexos.

Per exemple el morter MO 120 RT en configuració remolcada podria equipar unitats d’artilleria lleugera i de muntanya. La versió d’artilleria autopropulsada podria equipar unitats mecanitzades utilitzant com a plataforma el mateix vehicle que els transports blindats de personal.

De fet les granades de morter PERM, i altres dissenys guiats, suposen una petita revolució permetent emprar l’arma per atacs de precisió a més dels típics d’àrea. Així mateix augmenta el rendiment de les municions i disminueix el risc de danys a unitats amigues i civils. Considerem, doncs, que tant la munició com el morter comentats són d’alt interès per equipar les futures Forces de Defensa de Catalunya.

Fonts:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

eight + 14 =