Nou radar Thales NS100

El nou radar NS100 de l’empresa Thales ha superat les proves de fàbrica i ja són en producció les 10 primeres unitats. Els 8 primers s’instal·laran a les corbetes LMV de la classe Independence de la República de Singapur. També està previst que equipin al vaixell d’assalt amfibi holandès HNLMS Rotterdam. Aquest radar permet l’exploració en 3D i és capaç de guiar míssils actius com els míssils antiaeris avançats, així com sistemes de defensa propers.

El sensor principal de l’NS100 és un avançat radar AESA, amb rotació mecànica i que treballa en les bandes de freqüència E/F. Els radars AESA, o radar d’escombratge electrònic actiu, es basen en múltiples antenes i receptors situats en una superfície plana formant una antena de fase. De forma electrònica es modula la senyal de cada antena per crear un feix concret (per exemple per canviar al mode de llarg abast). Aquesta tecnologia ofereix múltiples avantatges: menys necessitat de manteniment, menor probabilitat d’intercepció i major resistència als atacs de guerra electrònica.

L’NS100 és un sistema de sensors integrat pensat per ocupar el punt més elevat del vaixell tot garantint el màxim abast i la mínima interferència entre els sensors. A més del radar l’NS100 incorpora:

  • Un interrogador/tranponedor IFF (Indentification Friend or Foe o Identificació d’Amic o Enemic) per identificar les unitats militars
  • Un receptor AIS (Automatic Identification System o Sistema d’Identificació Automàtica) per identificar i obtenir dades de vaixells civils.
  • Una càmera tèrmica, per oferir imatge 360º entorn al vaixell tant de dia com de nit.

El reconeixement i la intel·ligència militar són aspectes clau en el combat modern. Es cerca obtenir la màxima consciència situacional, és a dir saber on són les unitats aliades i enemigues, així com el seu estat i perill. Aquest sempre ha estat un aspecte clau, però adquireix encara més importància en les doctrines de defensa modernes. Els sistemes de reconeixement, sensors, intel·ligència i comandament seran tractats àmpliament a Defensa.Cat. L’NS100 és doncs un sistema de radar i sensors avançat i amb altes capacitats, òptim per a corbetes, i com a tal una bona opció per equipar les unitats de la futura Marina Catalana.

Fonts: